Onderhoudstips voor je badkamer
In een badkamer heb je te maken met verschillende materialen. Om al deze materialen mooi te houden moet je een aantal dingen weten. Lees hieronder de tips van Sani4all.
Onderhoud van keramiek
De keramische producten in een badkamer zijn de wastafel, het toilet of het bidet. Keramische producten kunnen jaren meegaan. Bij goed onderhoud glimmen ze na 10 jaar nog net zo als op de eerste dag. Kalkaanslag is de grootste vervuiler. De tips:
- Maak gebruik van een niet schurende zachte doek of spons.
- Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen. Een middel op basis van citroenzuur kan gebruikt worden tegen kalkaanslag.
- Na ieder gebruik het keramiek droogmaken voorkomt kalkaanslag.
Onderhoud van tegels
Tegels worden toegepast in iedere badkamer. Ze bepalen voor een groot deel de uitstraling en het aanzicht van je badkamer. Denk bij het onderhoud aan:
- Gebruik geen middelen met een PH-waarde van lager dan 7. Lager dan 7 is namelijk zuur en dan kan het middel de voeg en de tegel aantasten.
- Gebruik geen schurende middelen.
- Gebruik geen microvezeldoekjes.
Onderhoud van glas
Een glazen inloopdouche of douchedeur zijn mooie elementen in een badkamer. Glas en kalk gaan alleen niet goed samen. Daarom vereist glas in de badkamer extra aandacht. De belangrijkste tips:
- Dagelijks na gebruik met koud water naspoelen.
- Na gebruik het glas altijd goed droog maken.
- Gebruik geen schurende middelen en wrijf niet te hard.
- Glas met een speciale anti-kalk behandeling mag alleen met een niet schurende, zachte doek schoongemaakt worden.
Onderhoud van spiegels en spiegelkasten
In iedere badkamer vind je een spiegel of spiegelkast. Veel mensen weten niet hoe ze een spiegel in een vochtige ruimte goed schoon moeten houden, terwijl door vocht een spiegel heel snel lelijk kan worden. Denk bij het onderhoud aan:
- Maak gebruik van een zachte doek of zeem met lauw water.
- Spuit de glasreiniger nooit direct op de spiegel. Spuit het op een doek en neem dan de spiegel ermee af.
- Gebruik geen schurende, zure of ontkalkende middelen of middelen met veel ammoniak.
- Zorg dat de randen van de spiegel altijd goed schoon en droog zijn.
- Zorg dat er geen condens op de spiegel achterblijft.
Onderhoud van kunststof (acryl)
Tegenwoordig zijn bijna alle baden en douchebakken van kunststof / acryl. Er worden ook steeds meer wastafelbladen van meubelen van kunststof gemaakt. De tips voor het onderhoud:
- Kunststof kan je met een zacht schoonmaakmiddel reinigen.
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van azijn.
- Gebruik geen stoomreiniger.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
Tip: Je kunt je bad of wastafelblad eventueel 1 x in de paar maanden met autowas behandelen. Hierdoor verdwijnen kleine krasjes en verbeter je de waterafstotende werking.
Onderhoud van hout
Hout is een natuurproduct en wordt vaak gebruikt voor badmeubelen. Ieder houten meubel is anders. Dit maakt een houten meubel juist zo mooi en uniek. Hout is echter wel kwetsbaarder dan kunststof of melanine en vereist daarom extra aandacht. Denk bij het schoonmaken aan:
- Neem vuil direct af en laat dit niet in het hout trekken. Doe dit met een vochtige doek in de richting van de eventuele houtnerf.
- Hout kan slecht tegen vocht. Zorg er dus voor dat je goed ventileert als de ruimte erg vochtig is.
Onderhoud van natuursteen
Natuursteen is net als hout een natuurproduct. De verschillende uitvoeringen en/of kleurschakeringen maken natuursteen zo mooi. Net als hout is natuursteen ook kwetsbaar en vereist daarom de nodige aandacht bij onderhoud. Waar moet je op letten?
- Impregneer je natuurstenen blad of tegels. Ga naar een badkamer- of natuursteenspecialist voor het juiste impregneer middel. Sani4all heeft hier diverse middelen voor.
- Gebruik absoluut geen zuurhoudende of bijtende schoonmaakmiddelen.
- Maak alleen gebruik van een vochtige doek.
Onderhoud van kranen en andere chromen onderdelen
Kranen bepalen een groot deel van de uitstraling van je badkamer. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze mooi blijven. Niets is lelijker dan door kalk aangetaste kranen. Denk aan:
- Dagelijks na gebruik drogen / reinigen.
- Gebruik geen agressieve, schurende of chemische schoonmaakmiddelen.
- Maak tegen kalkaanslag gebruik van een zacht reinigingsmiddel op citroenbasis en spoel het middel er na het schoonmaken grondig af.
- Breng het reinigingsmiddel nooit direct op de kraan aan, maar doe het eerst op een doek.
Onderhoud van plaatstaal
Plaatstaal is een makkelijk te onderhouden materiaal. Tegenwoordig worden er niet veel plaatstalen baden en douchebakken meer geplaatst. Er worden nog wel wastafels / waskommen in plaatstaal verkocht. Let bij het onderhoud op:
- Gebruik geen agressieve, schurende of chemische schoonmaakmiddelen. Wil je toch reinigen met een schoonmaakmiddel? Ga dan naar een badkamerspecialist en vraag daar wat ze adviseren.
- Maak gebruik van een vochtige, zachte spons of doek.
Onderhoud van RVS
RVS in de badkamer is erg mooi. Het kan alleen slecht tegen kalk. Daarom zijn er een aantal specifieke aandachtspunten bij RVS oppervlakten. Onze tips:
- Dagelijkse reiniging is aanbevolen.
- Gebruik geen agressieve, schurende of chemische schoonmaakmiddelen. Als je toch wilt reinigen gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel geschikt voor RVS. Let hierbij op dat je de RVS oppervlakten daarna goed afspoelt en droogmaakt.
- Maak gebruik van een zachte vochtige doek om schoon te vegen.
- Maak gebruik van een droge katoenen doek om droog te maken.
Tot slot
Het goed onderhouden van een badkamer vereist aandacht, maar kan je badkamer wel een aantal levensjaren extra opleveren. Als een badkamer niet goed onderhouden wordt, zullen veel van de materialen snel lelijk worden of zelfs onbruikbaar raken door kalkaanslag of vervuiling. Heb je na het lezen van al deze tips nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@sani4all.nl of zoek op www.sani4all.nl/vestigingen een vestiging bij jou in de buurt.
The post Onderhoudstips voor je badkamer appeared first on Sani4all.